Dr Mourikis Anastasios

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Το 87% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτήν δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Η ρθροπλαστική ισχίου είναι από τις πλέον ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία που έχει σαν σκοπό την αντικατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου της άρθρωσης και του καταπονημένου οστού με μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά εξαρτήματα.

Η άρθρωση του μηρού αποτελείται από την κοτύλη της λεκάνης, την κεφαλή του μηριαίου και από τον χόνδρο, ο οποίος τα περιβάλλει. Όταν λοιπόν το ισχίο επιβαρύνεται ή ακόμη χειρότερα καταστρέφεται, έχουμε ως αποτέλεσμα εκτός από την αφόρητη και συνεχή αίσθηση του πόνου, τη σταδιακή οδήγησή μας σε αναπηρία.

Πότε οδηγούμαστε στην αρθροπλαστική ισχίου;

Ο κύριος λόγος που οδηγεί στην αρθροπλαστική ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση που σαν τελικό αποτέλεσμα έχει την ολοσχερή καταστροφή του χόνδρου ο οποίος περιβάλλει την επιφάνεια των οστών που βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την άρθρωση του ισχίου. Άλλες αιτίες που μας οδηγούν στην αρθροπλαστική ισχίου είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τραυματική αρθρίτιδα. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι κάποιος τυχαίος τραυματισμός στο ισχίο ή η αγγειακή νέκρωση. Σπανιότερη ακόμη είναι η περίπτωση που το ισχίο δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, λόγω παιδικής ασθένειας η οποία επηρεάζει την άρθρωση με αποτέλεσμα το άτομο να εμφανίσει αρθρίτιδα κάποια στιγμή ως ενήλικας.

Αρθροπλαστική ισχίου στην πράξη

Η επέμβαση διαρκεί 1 ½ – 2 ώρες. Ανάλογα με την περίπτωση η αναισθησία μπορεί να είναι επισκληρίδιος, ραχιαία ή ολική. Κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής ο ιατρός, αφαιρεί την κεφαλή του μηριαίου και την αντικαθιστά με την τεχνητή άρθρωση. Η τεχνητή άρθρωση αποτελείται από τον μηριαίο στειλεό με κεφαλή και την υποδοχή της κεφαλής (κυπέλλιο κοτύλης). Ο στειλεός και η υποδοχή της κεφαλής είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο ενώ η κεφαλή του στειλεού είναι από μέταλλο ή κεραμικό υλικό. Η ποιότητα των υλικών εξασφαλίζει τέλεια ενσωμάτωση. Το κυπέλλιο είναι επενδεδυμένο εσωτερικά με κεραμικό ή πολυαιθυλένιο (πλαστικό), το οποίο προσδίδει μακρά βιωσιμότητα ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα και πίεση.

Εξετάσεις πριν την αρθροπλαστική ισχίου

Μία ημέρα πριν την προκαθορισμένη επέμβαση γίνεται η εισαγωγή του ασθενούς και πραγματοποιούνται ορισμένες εξετάσεις όπως η ανάλυση ούρων, η γενική εξέταση αίματος, η ακτινογραφία θώρακος και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς λαμβάνουν κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο θα πρέπει να το διακόψουν για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου απευθύνεται σε όλες τις ενήλικες ηλικιακές ομάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που προβαίνουν όμως σε αυτήν την επέμβαση, κυμαίνεται στην ηλικία των 50-80 ετών. Από κοινού ο ασθενής με τον θεράποντα ιατρό θα αποφασίσουν το είδος της επέμβασης, όταν η βλάβη έχει καταστεί ανεπανόρθωτη και ο πόνος δεν επιτρέπει στον ασθενή να ανταπεξέλθει στις απλές καθημερινές του υποχρεώσεις.

Αρθροπλαστική ισχίου και επιπλοκές

Συνήθως δεν προκαλούνται επιπλοκές κατά την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνισή τους είναι η φυσική κατάσταση του ασθενούς και το σωματικό του βάρος. Πριν την επέμβαση ο ιατρός θα κρίνει κατά πόσο είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους.

Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου (κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση) είναι οι μολύνσεις και οι θρόμβοι του αίματος. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να παρατηρηθεί δυσκαμψία ή αίσθημα πόνου. Όλες οι προαναφερόμενες επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες με τη χορήγηση αντιβιοτικών, αναλγητικών ή άλλων φαρμάκων.

Παραμονή στο νοσοκομείο μετά την αρθροπλαστική ισχίου

Παλαιότερα, οι ασθενείς παρέμεναν στο νοσοκομείο για 3-7 ημέρες και το διάστημα της αποθεραπείας ήταν αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούσε τις 6 εβδομάδες. Σήμερα με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο οι ασθενείς είναι σε θέση να εξέλθουν από το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες και το διάστημα της αποθεραπείας είναι εντυπωσιακά μικρότερο.

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος στην ολική αρθροπλαστική ισχίου (AMIS), παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα:

  • Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά το πέρας αυτής.
  • Οι μύες δεν κόβονται και χάρη σ’ αυτό έχουμε σημαντική ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου.
  • Η τομή που διενεργείται είναι σχετικά μικρή (έξι εκατοστά) και το μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασυγκρίτως καλύτερο.
  • Ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο ελαχιστοποιείται
  • Εκλείπει ο κίνδυνος εξάρθρωσης του ισχίου
  • Το πλέον σημαντικό, ο χρόνος αποκατάστασης είναι σαφώς λιγότερος. Έτσι, ο ασθενής επιστρέφει το συντομότερο δυνατόν στις καθημερινές του ασχολίες.

Αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστική ισχίου

Είναι απολύτως κατανοητό πως παίρνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο δεν θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητες σας. Τις πρώτες ημέρες είναι αναγκαία η υποβοήθησή σας από κάποιον συγγενή ή από αποκλειστική νοσοκόμα. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ταχύτατη αποκατάστασή σας. Η φυσικοθεραπεία που έχει αρχίσει αμέσως μετά την επέμβαση πρέπει να συνεχιστεί ανελλιπώς από τον ίδιο τον ασθενή και στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φυσικοθεραπείες είναι απαραίτητες, αυτό όμως εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Γιατί να προβεί κάποιος σε αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία ασφαλής μέθοδος η οποία είναι αποδεκτή από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως η επέμβαση που δίνει οριστική λύση στον πόνο των κατεστραμμένων αρθρώσεων. Επιπλέον δημιουργείται νέα λειτουργική άρθρωση, αποκαθίστανται πλήρως η κίνηση και βελτιώνεται εν γένει η ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ