Η επεμβατική διαδικασία της αρθροσκόπησης γόνατος αποτελεί μια από τις κύριες χειρουργικές επιλογές που εφαρμόζονται με επιτυχία στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν το γόνατο. Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και εφαρμόζεται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επεμβάσεις αρθροσκόπησης γόνατος έχουν γίνει σημαντικό μέρος της ορθοπεδικής πρακτικής, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα όπως οι ρήξεις χιαστών συνδέσμων, η αρθρίτιδα, η οστεοχονδρίτιδα και άλλες παθήσεις του γόνατος. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις παρέχουν τη δυνατότητα για ακριβή διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του γόνατος, με ελάχιστη επέμβαση και επανόρθωση των προβλημάτων.
Στοιχεία αναφέρουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 4.000.000 αρθροσκοπήσεις γόνατος παγκοσμίως, καθιστώντας την αρθροσκόπηση γόνατος μία από τις πιο συχνές και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της ορθοπεδικής.
Οι πρώτες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ξεκίνησαν δειλά τη δεκαετία του 1920 στην Ιαπωνία.
Ωστόσο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας ξεκίνησε το 1959 με το εξελιγμένο αρθροσκόπιο που ανακάλυψε ο Ιάπωνας Watanabe που χρησιμοποιούνταν μόνο για διάγνωση.
Το 1971 ο Αμερικάνος O’ Connor εξέλιξε το αρθροσκόπιο και το χρησιμοποίησε και για χειρουργικές επεμβάσεις.
Η πρώτη αρθροσκόπηση γόνατος στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη από τον ορθοπεδικό – χειρουργό Βουκαλή.
Καλέστε στο 2132086000 ή στο 1535 και ζητήστε τον ορθοπαιδικό χειρούργο Δρ. Μουρίκη
Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού και στο www.1535.gr
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία ο χειρουργός προσεγγίζει την άρθρωση μέσω αρθροσκοπίου (μικροκάμερα),το οποίο συνδέεται με έγχρωμη οθόνη υψηλής ευκρίνειας δίνοντας του τη δυνατότητα να έχει σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης.
Μέσω λεπτών χειρισμών με τα ειδικά μικροεργαλεία είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη βλάβη σε πολύ λίγο χρόνο.
Ο ορθοπεδικός θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και της κλινικής εξέτασης και θα σας ενημερώσει για το αν η αρθροσκόπηση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας ή αν είναι προτιμότερη η συντηρητική θεραπεία, η οποία έγκειται σε συνδυασμό φυσικοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.
Η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται για τις ακόλουθες παθήσεις:
συνήθως αποκαθίστανται με ανάταξη και οστεοσύνθεση χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτεί η άρθρωση και να υποστεί περαιτέρω επιβάρυνση.
όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνήθως αντικαθιστούμε το σχισμένο σύνδεσμο με μόσχευμα από τον ίδιο ασθενή που προέρχεται τις περισσότερες φορές από σύνδεσμο της επιγονατίδας.
για να το αντιμετωπίσουμε ανακατασκευάζουμε ή συρράφουμε τους συνδέσμους της επιγονατίδας.
όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ρήξη συνήθως αφαιρούμε το τμήμα που έχει υποστεί βλάβη και όχι ολόκληρο τον μηνίσκο όπως γινόταν κατά την εφαρμογή παλαιότερων μεθόδων.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να γίνει συρραφή του μηνίσκου ώστε να αποφευχθεί εντελώς η αφαίρεση.
Η άρθρωση του γόνατος είναι από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος στην οποία ασκούνται καθημερινά ισχυρές πιέσεις. Αποτελείται από 3 οστά, το οστό της κνήμης , το μηριαίο οστό και την επιγονατίδα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.
Τα οστά στο σημείο που εφάπτονται καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο. Η κύρια λειτουργία του χόνδρου είναι να προστατεύει τα οστά από την τριβή κατά την επαφή τους.
Στο εσωτερικό της άρθρωσης υπάρχει ο οπίσθιος και ο πρόσθιος μηνίσκος, ο έσω και ο έξω χιαστός σύνδεσμος κτλ. Το εσωτερικό της άρθρωσης καλύπτεται από τον αρθρικό υμένα , ο οποίος εκκρίνει αρθρικό υγρό ούτως ώστε να διευκολύνονται οι κινήσεις.
Όταν κάποιο από τα παραπάνω υποστεί αλλοίωση ή κάκωση η άρθρωση καθίσταται δυσλειτουργική με συνέπεια τον περιορισμό των κινήσεων,την προβληματική βάδιση και τον πόνο.
Ανοίγουμε 2 οπές μήκους 2-3 χιλιοστών. Με τη βοήθεια της μικροκάμερας βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης σε μεγέθυνση στην οθόνη και προχωρά στην αποκατάσταση της βλάβης.
Στην περίπτωση που πραγματοποιήσει συρραφή, τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Η αρθροσκόπιση γόνατος έχει μικρή χρονική διάρκεια (περίπου μία ώρα) και πραγματοποιείται με τοπική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.
Πριν την επέμβαση χρειάζεται να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις :
γενική εξέταση αίματος
ηλεκτροκαρδιογράφημα
ακτινογραφία θώρακος
Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον αναισθησιολόγο προκειμένου να σας ενημερώσει για την κατάλληλη μέθοδο αναισθησίας.
Σε περίπτωση που ακολουθείτε αγωγή με αντιπηκτικά θα χρειαστεί να τη διακόψετε για κάποιες ημέρες .
Μόλις ο ασθενής συνέλθει από τη νάρκωση είναι σε θέση να περπατήσει συνήθως χωρίς βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες).
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και πλήρως αντιμετωπίσιμος με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η παραμονή στο νοσοκομείο εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης αλλά ποτέ δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες. Σε ήπιες περιπτώσεις ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες ώρες αργότερα ή το πρωί της επομένης.
Αμέσως μετά το χειρουργείο ο φυσικοθεραπευτής πάντα σε συνεργασία με τον χειρουργό, επισκέπτεται τον ασθενή και ξεκινά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ώστε να αποκατασταθεί το γόνατο το συντομότερο.
Ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι πιθανός σε κάθε επέμβαση. Οι επιπλοκές στην αθροσκόπηση γόνατος είναι σπάνιες ωστόσο είναι δυνατό να προκύψουν. Αυτές είναι οι ακόλουθες :
Λοίμωξη
Θρόμβωση
Αιμάτωμα
Τα προειδοποιητικά σημάδια για αυτές τις επιπλοκές είναι :
Εμφάνιση οιδήματος και ερυθρότητα στη χειρουργημένη περιοχή,αύξηση της έντασης του πόνου παρά τη χρήση αναλγητικών, υψηλός πυρετός.
Εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα το γιατρό σας.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολλά οφέλη συγκριτικά με τη μέθοδο της ανοιχτής επέμβασης που πραγματοποιούταν παλαιότερα.
Ενδεικτικά παραθέτω :
πλήρης ορατότητα σε δύσκολα σημεία της άρθρωσης
ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
ταχύτατη ανάρρωση
μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείου
γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω του μικρού μεγέθους των οπών
Τι πρέπει να κάνετε μετά την αρθροσκόπηση γόνατος ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της άρθρωσης τάχιστα.
Τις πρώτες 72 ώρες :
Αναπαυθείτε,με το πόδι σας ψηλά
Μην οδηγείτε
Αποφύγετε την ανάβαση σκαλοπατιών
Μην κάθεστε ώρα σε καρέκλα
Τοποθετήστε επιθέματα πάγου για 10 λεπτά ανά 2 – 3 ώρες
Ο φυσικοθεραπευτής θα σας διδάξει πως να πραγματοποιείται τις παρακάτω ασκήσεις μόνοι σας στο σπίτι και θα σας υποδείξει πόσες επαναλήψεις χρειάζονται :
Εκτάσεις του γόνατος
Κινητοποίηση της επιγονατίδας
Κάμψεις του γόνατος
Ανυψώσεις του ποδιού
Μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο φυσικοθεραπευτής είναι απαραίτητος κυρίως όταν χρειάζεται να γίνει η φυσικοθεραπεία με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.
+30 21 3208 6000 ή καλέστε στο 1535
Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού και στο www.1535.gr .
Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2024